2 άνθρωποι πιάνονται χέρι χέρι

Η βαθύτερη ανθρώπινη ανάγκη είναι να σε προσέχουν και να νιώθεις ότι σε αναγνωρίζουν, σε ακούν και σε σέβονται.

Το ταξίδι προς την αυτογνωσία ξεκινά όταν αισθάνεσαι πως ήρθε η ώρα να αναζητήσεις έναν τρόπο για να ζήσεις μια πιο αποδεκτή, ικανοποιητική και εμπνευσμένη ζωή. Στις μέρες μας αντιμετωπίζουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις κατά τις οποίες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο δοκιμαζόμαστε από αγωνίες και ανασφάλειες που σχετίζονται με το ποιοι είμαστε, τι μας επιτρέπεται να δείχνουμε προς τους Άλλους, τι μας επιτρέπεται να μοιραζόμαστε και πώς να σχετιζόμαστε, πώς μπορούμε να ερχόμαστε κοντά και πώς θα καταφέρουμε να ξεστομίσουμε τις δύο λυτρωτικές λέξεις: Υπάρχω και Αξίζω!   

Η προσωποκεντρική ψυχοθεραπεία είναι μια επιστημονική προσέγγιση που μπορεί να έχει θετική επίδραση στην ψυχική σου υγεία, τιμά τον άνθρωπο, την εμπειρία του και την σοφία που μπορεί να αναδείξει μέσα από αυτή. Πρόκειται για ένα είδος ψυχοθεραπείας που συνίσταται για την αυτο-ανακάλυψη και την κατανόηση του εαυτού και μπορεί να σε βοηθήσει να επιλύσεις τις συγκρούσεις -είτε με τον εαυτό είτε με τους γύρω σου-, να αναδιοργανώσεις τις αξίες και τις ανάγκες σου και να σου μάθει να καταλαβαίνεις και να συμμαχείς με τις σκέψεις και τα συναισθήματά σου. Κάποια από τα οφέλη της προσωποκεντρικής θεραπείας περιλαμβάνουν:

  • Την αντιμετώπιση της κατάθλιψης, του άγχους, της θλίψης ή του στρες
  • Την ενίσχυση της εμπιστοσύνης στον εαυτό και στις σχέσεις
  • Την αποδοχή και την επίτευξη της αυτογνωσίας
  • Την μείωση των συναισθημάτων ενοχής και ανασφάλειας
  • Την αναζήτηση και την διατήρηση σχέσεων με υγιής και ποιοτικές συνθήκες
  • Την απελευθερωμένη αυτο-έκφραση του εαυτού
  • Την ενίσχυση της αυτοεκτίμησης και της αυτοπεποίθησης

Η προσωποκεντρική ψυχοθεραπεία, σε αντίθεση με άλλες προσεγγίσεις, δε θεωρεί τους ανθρώπους ως έμφυτα “προβληματικούς” ή γεμάτους με ελαττωματικές συμπεριφορές και σκέψεις. Αντιθέτως, θεωρεί πως κάθε άτομο έχει την εγγενή δυνατότητα για προσωπική ανάπτυξη, αλλαγή και μεταμόρφωση. Είμαι πεπεισμένος και τρέφω μεγάλη εμπιστοσύνη πως όλοι και όλες μας διαθέτουμε στις ψυχές μας βαθιές ποιότητες για αυτοκατανόηση και διεύρυνση. Οι ποιότητες αυτές, που κι εσύ έχεις μέσα σου, μπορούν να αναδυθούν και να σου επιτρέψουν να γνωρίσεις τον πλούτο του εαυτού σου μέσα σε ένα ασφαλές περιβάλλον, ανάμεσα σε εσένα και εμένα, σε ένα κλίμα κοντινότητας και ασφάλειας. Από τη μεριά μου, θα ήθελα μαζί να ανακαλύψουμε μια κοινή σοφία, μια κοινή ανακούφιση, ένα κοινό νόημα, ώστε να απελευθερώσεις τα συναισθήματά σου, να νιώσεις ορατός/-τή, και ό,τι στερήθηκες και κάθε τι που κουβαλάς στην καρδιά σου και μπορεί να σε πληγώνει, με τον καιρό να μαλακώσει και να γίνει κομμάτι του πολύτιμου εαυτού σου!

Ως άνθρωπος κι ως θεραπευτής, θα μείνω στο πλευρό σου μέχρι να νιώσεις την εμπιστοσύνη να στραφείς προς αυτό που “Είσαι”. Η δουλειά που θα κάνουμε μαζί θα είναι μοναδική και είσαι ευπρόσδεκτος/-τη ανεξαρτήτως ποια είναι η θρησκεία, η φυλή, η εθνική ή εθνοτική καταγωγή σου, ο σεξουαλικός σου προσανατολισμός και η έκφραση φύλου σου, η οικογενειακή σου κατάσταση, η ηλικία, η ψυχική σου υγεία και η σωματική σου διάπλαση ή κάποια ενδεχόμενη αναπηρία. Σε αυτόν τον χώρο είμαστε όλοι και όλες ευπρόσδεκτοι και ευπρόσδεκτες και πάνω από όλα απόλυτα αποδεκτοί ως πολύτιμα πρόσωπα.