Γεώργιος Φραγκάκης | Συνέντευξη

Ο Γεώργιος Φραγκάκης είναι ο συγγραφέας του ψυχολογικού μυθιστορήματος «Φ», από τις Εκδόσεις Σμίλη. Σήμερα, μας μιλάει για εκείνον και την συγγραφή, μέσα από τη mini ανάκρισή του.

Στις mini ανακρίσεις, συγγραφείς γνωστοί αλλά και πρωτοεμφανιζόμενοι, έχουν τη δυνατότητα να μας συστηθούν εν συντομία με περίπου 30 λέξεις ανά απάντηση. Διαθέτοντας μόνο λίγα λεπτά ανάγνωσης μαθαίνουμε για εκείνους βασικές πληροφορίες. Μέσω αυτής της διαδικασίας ανακαλύπτουμε νέους συγγραφείς και βιβλία που ίσως να μην γνωρίζαμε.

Πριν ξεκινήσουμε, θέλουμε να μας πεις λίγα λόγια για εσένα.

Αποφοίτησα από το τμήμα Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και στη συνέχεια ειδικεύτηκα στην «Προσωποκεντρική Συμβουλευτική και Ψυχοθεραπεία» (Πανεπιστήμιο του Στραθκλάιντ). Η αγάπη μου για τα παιδιά με έκανε να διευρύνω τις μεταπτυχιακές μου σπουδές στην «Ψυχολογία της Ανάπτυξης των Παιδιών» (Πανεπιστήμιο του Κεντρικού Λάνκασαϊρ), ενώ το ενδιαφέρον και η ευαισθησία μου για τις ανθρώπινες σχέσεις και τις διαφορετικές κοινωνικές ομάδες με οδήγησε να εμβαθύνω και στον τομέα «Συγκρούσεις και Επικοινωνία» (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών).

Η βαθιά μου ανάγκη για έκφραση και επικοινωνία, ομαδική συνεργασία και διαρκή έρευνα με οδήγησε στο να δημιουργήσω το πρώτο εγχώριο ηλεκτρονικό περιοδικό Ψυχολογίας, Πολιτισμού και Συνειδητότητας «Animartists.com», το 2014.

Καθ’ όλο το διάστημα της λειτουργίας του, ως δημιουργός, κατάφερα, μαζί με τους συνεργάτες μου, να προσελκύσω επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων (ανθρωπιστικοί επιστήμονες, λειτουργούς της επικοινωνίας, συγγραφείς κ.ο.κ.) να συμμετάσχουν σε αυτό το εγχείρημα, καταθέτοντας απόψεις και ιδέες, οι οποίες προ(σ)καλούν τους αναγνώστες να ξεφύγουν από τον απομονωτισμό της καθημερινότητας, επικοινωνώντας μαζί μας. Δίνοντας το παρόν στις προκλήσεις των καιρών, επιθυμώ με την ομάδα μου να συνεισφέρουμε στη διεύρυνση της συνειδητότητας, να εξομαλύνουμε τόσο τις εσωτερικές όσο και τις διαπροσωπικές συγκρούσεις και να εμπνέουμε δύναμη, ιδιαίτερα σε αυτούς τους καιρούς που δοκιμάζεται η ανθρώπινη αντοχή.

Από το 2011 έχω απασχοληθεί σε διάφορα πλαίσια ενηλίκων και ανηλίκων με ειδικές ανάγκες, MKO υποστήριξης οικογενειών κρατουμένων, περιθωριακών ομάδων καθώς και σε ψυχιατρικές δομές. Από το 2013 εργάζομαι σε ιδιωτική βάση ως ψυχολόγος – ψυχοθεραπευτής στην Δάφνη (Αθήνα) προσφέροντας τις υπηρεσίες μου σε εφήβους και ενήλικες που αναζητούν συμβουλευτική υποστήριξη και ψυχοθεραπεία.

Πως αποφάσισες να ξεκινήσεις τη συγγραφή;

Καθώς εργάζομαι ως ψυχολόγος, μέσα από τις ιστορίες στις οποίες υπάρχω ως μάρτυρας/συμπορευτής, μέσα από όσα μοιράζομαι και αισθάνομαι, ενδιαφέρθηκα να αποτυπώσω στο βιβλίο μου «Φ» τον θαυμαστό αγώνα ενός ανθρώπου για ζωή και αυτοπραγμάτωση.

Τι αποτελεί για εσένα πηγή έμπνευσης; Έχεις κάποιο γούρι, αγαπημένο μέρος, ώρα, εποχή, αντικείμενο κλπ;

Το αγαπημένο μου μέρος για να συγγράφω είναι το Όσλο. Καθώς αδυνατώ να το επισκέπτομαι όσο τακτικά θα επιθυμούσα, συνηθίζω να φωλιάζω σε μικρά καφέ στο κέντρο της Αθήνας, ανάμεσα σε ευχάριστους και δοτικούς ανθρώπους.

Τι θα ήθελες να ήσουν εκτός από συγγραφέας; Ασχολείσαι και με κάτι άλλο;

Το επάγγελμά μου είναι κομμάτι του εαυτού και της τέχνης μου. Είμαι ευγνώμων για το ψυχικό δώρο που μου προσέφερε η ειδικότητά μου στην Προσωποκεντρική Προσέγγιση, μια ανοιχτοσύνη χωρίς την οποία θα ένιωθα σε διαρκή ακινησία.

Πως περνάς τον ελεύθερο χρόνο σου;

Οποιοδήποτε είδος δημιουργικής δραστηριότητας είναι πιθανότατα αγωνιώδες. Όσο περισσότερη η αγωνία, τόσο περισσότερο αισθάνομαι ότι κατευθύνομαι προς τη σωστή κατεύθυνση. Έτσι, ως αντίβαρο αυτού, στον ελεύθερό μου χρόνο προσπαθώ να μοιράζομαι αυθεντικά συναισθήματα, τρυφερότητα και πολύ παιχνίδι!

Κατά τη διάρκεια της συγγραφής θέλεις φασαρία/μουσική, ή προτιμάς την ησυχία;

Το «Φ» το ολοκλήρωσα μέσα στα διάφορα στρατόπεδα που διέμενα κατά τη στρατιωτική μου θητεία. Ομολογώ πως αρκετοί στρατιωτικοί και φαντάροι συνέβαλαν βοηθητικά σε αυτή μου τη δραστηριότητα.

Ποιο ήταν το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα που έγραφες ασταμάτητα;

Συνήθως εργάζομαι σε δύο έργα ταυτοχρόνως, αν και το ένα αναγκάζει πολλές φορές το άλλο να περάσει στο παρασκήνιο. Η ακατάπαυστη εναλλαγή της γραφής, της αναθεώρησης, της γραφής, της αναθεώρησης κ.λπ. μοιάζει να μου ταιριάζει.

Σε ποια εποχή και τοποθεσία -υπαρκτές ή μη- θα ήθελες να ζούσες έστω και για λίγο;

Θα μου άρεσε να ζω ως μέλος κάποιου ιθαγενή πληθυσμού της Αμερικής πριν την ανακάλυψή της από τους Ευρωπαίους.

Ποιος ήρωας βιβλίου θα ήθελες να είσαι, να έκανες παρέα ή να συναντούσες;

Θαυμάζω τον Έντουαρντ Άλμπι και θα ήθελα, από το έργο «Ποιος φοβάται την Βιρτζίνια Γουλφ» να έκανα συνεδρίες με τη Μάρθα και από το «Η Γίδα ή Ποια είναι η Σύλβια;» με τον Μάρτιν.

Ποιο είναι το τελευταίο βιβλίο που διάβασες και σου άρεσε ή γενικότερα ποια μας προτείνεις;

Προτείνω το βιβλίο «Το Α του Κενταύρου» (εκδ. Μανδραγόρας) της Τζένης Σκλαβούνου Φουντέα, το οποίο το διαβάζω τακτικά στη ζωή μου και πάντα μου προσφέρει ένα ασφαλές καταφύγιο ψυχής.

Τι στοιχεία του χαρακτήρα σου δε θα ήθελες να είχε ο ήρωας/ηρωίδα σου;

Θα μπορούσα να εφοδιάσω τους ήρωές μου με ελαφρύτερα στοιχεία τα οποία υπάρχουν και στον χαρακτήρα μου. Όμως, διαρκώς ανατρέχω στα πιο σκοτεινά, καθώς μου φαίνονται εξίσου φυσικά, αναπόφευκτα αλλά και απαραίτητα για την ανάδειξη της επίγνωσης.

Γιατί να διαβάσουμε το βιβλίο σου;

Το «Φ» είναι ο αγώνας όλων μας για ζωή, για ύπαρξη, για αποδοχή, για αυθεντικότητα και για ορατότητα. Εάν κάποιος βιώνει μέσα του το αποτύπωμα αυτής της διαδρομής, τότε το βιβλίο αυτό, ίσως έχει κάτι να του απαντήσει.

Υπάρχει κάποιο τραγούδι, συγκρότημα ή είδος μουσικής που να το έχεις συνδυάσει με το βιβλίο σου;

Έναν μουσικό δίσκο που άκουγα συχνά κατά τη συγγραφή του «Φ» είναι το soundtrack της ταινίας «KAOS» του Nicola Piovani. Πιστεύω πως ο πρωταγωνιστής του βιβλίου θα αγαπούσε ιδιαίτερα το κομμάτι «Canzone Del Mal Di Luna».

Γιατί διάλεξες αυτόν τον τίτλο;

Το «Φ» είναι ένα ταξίδι ενός ενήλικου προς τον παιδικό του εαυτό. Με αυτό το σκεπτικό, το γραμμα «Φ» απεικονίζει για μένα την «ισότιμη» αυτή συνάντηση και την ανάγκη τους να ενωθούν σε ένα συμβολικό «γράμμα».

Εάν το βιβλίο σου γινόταν ταινία ή σειρά, ποιος/-α ηθοποιός θα ήθελες να συμμετέχει και στο ρόλο ποιου ήρωά σου;

Θα σταθώ στο κεντρικό τρίγωνο του βιβλίου. Τον ενήλικα Φίλιππο θα ήθελα να τον παίξει ο Eddie Redmayne, τον παιδικό του εαυτό – τον Φοίβο ο Thomas Brodie-Sangster ενώ την Όλγα, την ενσαρκωμένη συνειδητότητά τους, η Eva Green.

Ετοιμάζεις επόμενο βιβλίο ή κάτι άλλο;

Έχω τελειώσει το επόμενο μυθιστόρημά μου και έχει πάρει τον δρόμο του. Τώρα, εργάζομαι πάνω σε μια τεράστια, αρκετά τρομακτική στοίβα από σελίδες και σημειώσεις για την Εβραϊκή μυθολογία και τον φεμινισμό.

Για το τέλος, πες μας μια ερώτηση που δεν σου έχουν κάνει αλλά θα ήθελες.

 Πως βιώνεις την συγγραφική διαδικασία;

Θα ήθελες να προσθέσεις κάτι άλλο, χωρίς να σε περιορίζει το όριο λέξεων;

Θεωρώ ότι η διαδικασία της γραφής είναι μια προσωπική πράξη «βύθισης» μέσα σε μια εσωτερική πραγματικότητα, σε ένα περιβάλλον όπου μπορώ να το αισθανθώ και στη καλύτερη, να έχει και μια ιστορική αίσθηση. Αυτό που με εμπνέει περισσότερο σε αυτό το ψυχικό σκηνικό, εκτός από τα συναισθήματα και τις καταγραφές που υπάρχουν στο μυαλό και την καρδιά μου, είναι η αίσθηση της δεκαετίας του ’50, όπου οι άνθρωποι στον δυτικό κόσμο δούλευαν για την επιστήμη γράφοντας ποίηση, γράφοντας μυθιστορήματα και πολλά από αυτά που έκαναν, ήταν αδιέξοδα.

Σήμερα, κοιτάζω τον κόσμο και σκέφτομαι: Πόσοι εργάζονται με πάθος, πεπεισμένοι ότι αυτό που κάνουν έχει ένα ουσιαστικό νόημα και αξίζει την προσπάθειά τους; Ακόμα κι εάν στο τέλος, ενδεχομένως, να αποδειχθεί αδιέξοδο; Η ανθρωπότητα φαίνεται πλέον, γεμάτη από ανεκπλήρωτες επιθυμίες αλλά και αποτυχίες. Όμως, γράφοντας το μυθιστόρημα «Φ», κοίταζα διαρκώς πίσω στο χρόνο, τους ανθρώπους που προσπεράσαμε αλλά ταυτόχρονα και όσους ζουν στην εποχή μας. Τώρα, μπορώ να πω, πως, στην ολοκλήρωσή του, αισθάνθηκα τεράστια συμπάθεια, για όλους τους και για όλους μας.

Κλείνοντας, πες μας που μπορούμε να σε βρούμε, social media, email κλπ.

Στο Facebook, στο Instagram και στο e-mail:geofragakis@gmail.com

Πηγή: https://matobookalo.com/

Μπορεί να σας ενδιαφέρει …